Inaltarea Domnului
Inaltarea Domnului Hristos la cer marcheaza pentru Biserica incheierea perioadei pascale si anticiparea evenimentului Cincizecimii.  Inaltarea Domnului cu trupul la cer este praznuita in fiecare an in joia din saptamana a sasea dupa Sfintele Pasti.
 
In cartea Faptele Apostolilor, Sfantul Apostol si Evanghelist Luca ne spune ca Domnul s-a inaltat la cer dupa 40 de zile, pentru ca insista asupra procesului de formare a ucenicilor ca martori ai Invierii si propovaduitori ai ei in lume, functie care, calauzita de lucrarea Duhului Sfant, va duce la raspandirea Bisericii.  Ultima intalnire a Mantuitorului cu ucenicii si Inaltarea la cer, prezentate in cartea Faptele Apostolilor, exprima incheierea activitatii Sale pamantesti si incetarea modului in care El a fost prezent pana atunci in lume. Mantuitorul se inalta la cer pentru a face posibila venirea Duhului Sfant peste apostoli si formarea Bisericii ca sinaxa a oamenilor plin de Duhul Sfant.
 
Parintele Dumitru Staniloae spune ca Inaltarea a insemnat si inaltarea firii omenesti la cer, caci Hristos este Unul din Treime si ca Om: "Ce-a insemnat propriu-zis inaltarea lui Hristos la cer nu putem sti. Ea nu a fost numai o intrare a trupului in lumina dumnezeiasca nevazuta de ochii trupului, ca celelalte ascunderi dupa unele aratari, ci a fost o ridicare reala ca om peste planul din care se putea arata oricand voia. El s-a inaltat cu umanitatea Sa la suprema indumnezeire, deasupra spiritualitatii tuturor treptelor ingeresti, ca sa fie si ca Om la dreapta Tatalui. S-a ridicat si ca om la treapta de Imparat al Imparatiei omenirii innoite. Acum a luat si ca Om toata puterea in cer si pe pamant”.
 
Sfantul Evanghelist Marcu spune ca la Inaltarea Domnului au fost prezenti unsprezece Apostoli. Insa, in reprezentarea iconografica apar douasprezece, fiind inclus Sfantul Apostol Pavel, chiar daca el nu se afla impreuna cu ceilalti ucenici la Inaltarea Domnului. Sfantul Apostol Pavel apare in compozitie pentru ca Iuda Iscariotenul, unul dintre cei doisprezece ucenici de la inceput, Il tradase pe Iisus si isi luase viata.
 
In aceasta zi, sunt pomeniti eroii, ostasii si luptatorii romani din toate timpurile si din toate locurile care s-au jertfit pe campurile de lupta, in lagare si in inchisori pentru apararea patriei si a credintei stramosesti, pentru intregirea neamului, libertatea si demnitatea poporului roman.