Sambata Sfantului Teodor sau Sambata colivelor

 

Sambata, 23 martie 2013, dupa primele zile ale Postului Mare, Biserica Ortodoxa face pomenirea unei minuni prea slavite pe care a savarsit-o Marele Mucenic Teodor Tiron: Intre anii 361-363 domnea la Constantinopol un imparat pagan cu numele Iulian Apostatul, adica lepadat de Dumnezeu, pentru ca dupa ce fusese crestin, s-a lepadat de Hristos si s-a intors la inchinarea de idoli. Astfel, deschizand capistile idolesti, silea pe toti crestinii sa jertfeasca zeilor pagani.
 
Sosind inceputul Postului Mare, se gandea tiranul cum sa batjocoreasca pe crestini, tocmai acum, in aceste zile de curatire sufleteasca. Asa ca a poruncit eparhului cetatii sa schimbe bucatele cele obisnuite din oras cu altele care sa fie stropite si amestecate cu sange de la jertfele idolesti, pentru ca, nestiind crestinii, si cumparand din acelea, sa se intineze.
 
Dar milostivul Dumnezeu, care are grija de placutii Sai, a stricat planul cel diavolesc: a trimis aievea pe Sfantul Mare Mucenic Teodor Tiron la Sfantul Eudoxie, patriarhul cetatii Constantinopolului, caruia i-a descoperit toata inselaciunea tiranului. Apoi i-a poruncit sfantul sa adune tot poporul crestinesc si sa-i porunceasca sa nu cumpere bucate din oras in acele zile de post. Patriarhul l-a intrebat atunci pe Sfantul Teodor: “Dar ce sa manance poporul in aceste zile?”. Si i-a raspuns sfantul mucenic: “Dandu-le coliva, vei mangaia lipsa lor”. “Dar ce este aceea coliva?” l-a intrebat din nou patriarhul. Şi i-a raspuns mucenicul: “Grau fiert”.
 
Deci, adunand tot poporul, Sfantul Eudoxie a aratat inselaciunea imparatului si descoperirea Sfantului Teodor, ca nimeni sa nu cumpere bucate intinate din oras, ci sa se hraneasca cu grau fiert, adica cu coliva. Si de atunci, in amintirea acelei minuni a Sfantului Teodor, se aduc sambata aceasta la biserici colive de grau fiert. Si astfel a intrat in traditia Bisericii de a se aduce ca ofranda coliva de grau fiert, fie in amintirea unor sfinti, fie intru pomenirea celor adormiti.
 
Amintim faptul ca din Sambata Sfantului Teodor, numita in popor si Sambata Colivelor, incep pomenirile celor trecuti la cele vesnice. Aceste pomeniri se vor face in fiecare sambata din Postul Sfintelor Pasti, pana in sambata Floriilor.