Sarbatorile Sfintei Cruci

Cea mai veche sarbatoare in­chinata cinstirii Sfintei Cruci este Inaltarea Sfintei Cruci la 14 septembrie. A doua sarbatoare a Sfintei Cruci este Duminica a treia din Postul Pastilor, numita Duminica Crucii, in­stituita la Constantinopol in sec. VIII.
 

Caracteristica slujbei din aceste doua sarbatori ale Sfin­tei Cruci este ritualul scoaterii Sfin­tei Cruci spre inchinare, ritual care are loc intre Utrenie si Liturghie. El inlocuieste si aminteste ceremonia liturgica a inaltarii sau a aratarii solem­ne si a venerarii generale a Sfintei Cruci, care avea loc in vechime la Ie­rusalim, mai tarziu si la Constantinopol, in Vinerea Patimilor.
 
 
Pe langa cele doua sarbatori amintite, in calendarul ortodox mai intalnim urmatoarele sarbatori inchinate Sfintei Cruci: 
 
Ziua de 1  august, care coincide cu inceputul postului Sfintei Marii, se numeste Scoaterea Cinstitului lemn al cinstitei si de viata  fa­catoarei Cruci, in amintirea eliberarii grecilor din robia saracinilor, pe timpul imparatului Manuel Comnenul (sec. XII), cu ajutorul Sfintei Cruci.
 
Alta sarbatoare a Sfintei Cruci este la 7 mai, cand praznuim pomenirea aratarii semnului Sfintei Cruci pe  cer in timpul imparatului Constantin.
 
Trebuie sa amintim ca in cadrul Octoihului, avem doua zile pe saptamana consacrate cinstirii speciale si permanente a Sfintei Cruci in ser­viciul divin zilnic al Bisericii Ortodoxe, si anume miercurea si vinerea. In aceste zile, cantarile Octoihului de la toate glasurile, care se combina cu cele ale sfintilor din Minei, cinstesc Patimile Domnului si Crucea Ras­tignirii.

Troparul Inaltarii Sfintei Cruci
 
Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta; Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste Si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.