Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil

Mihail, preaincuviintatul mai-marele peste cetele puterilor celor fara de trup, si in Legea Veche si in cea Noua a aratat ce este harul Evangheliei, si arata multe faceri de bine neamului omenesc. Ca de vreme ce pizmasul si luptatorul mantuirii noastre, inaltandu-se s-a mandrit impotriva Ziditorului sau si a zis: "Pune-voi scaunul meu deasupra norilor" si laudandu-se ca "voi fi asemenea cu Cel inalt", a cazut din cinstea de arhanghel, precum graieste Domnul ("Vazut-am, zice, pe satana, ca fulgerul din cer cazand"). Asemenea cu el si ceata ce era sub el, inaltandu-se, a cazut. Acest de-a-pururea laudat, pazind ca o sluga credincioasa credinta catre Stapanul si aratand multa nevointa spre neamul nostru, a fost randuit de Atotputernicul Dumnezeu ca sa fie mai mare peste cetele intelegatoare. Ca vazand ca a cazut vicleanul, a strans cetele ingeresti si a zis: "Sa luam aminte: Laudat-au cu glas pe Domnul tuturor", ca si cum ar fi zis: Sa luam aminte noi cei ce suntem ziditi ce au patimit cei ce erau cu noi, care pana acum au fost lumina, si acum s-au facut intuneric.

 
Pentru aceasta o adunare ca aceasta s-a numit Soborul ingerilor, adica luarea aminte si intelegere si unire. Acesta dar, marele folositor si de bine-facator mantuirii noastre, inmultind si intinzand spre multi multe faceri de bine mantuirii, s-a aratat la multi vazandu-se. Ca s-a aratat lui Avraam si lui Lot la pustiirea si pierderea Sodomei. Aratatu-s-a lui Iacov cand fugea de fratele sau. Mers-a inaintea taberei fiilor lui Israel, cand se izbaveau si au scapat de robia si de chinul egiptenilor. Aratatu-s-a lui Valaam, cand mergea sa blesteme pe Israel. Si catre Iosua al lui Navi a zis, cand l-a intrebat: "Eu, Arhistrategul puterilor Domnului, acum am venit". Acesta a cufundat de tot si raurile ce se revarsasera de pagani asupra aghesmei si a locasului de inchinare. Se afla si altele multe ce se spun despre el in Sfanta Scriptura. Pentru aceasta si noi, avand pe acesta ajutor si pazitor vietii noastre, praznuim astazi preacinstitul lui praznic. Impreuna cu Sfantul Arhanghel Mihail, praznuim astazi si pe prea frumosul si prea veselitorul Arhanghel Gavriil. Pentru ca si acesta multe faceri de bine a facut neamului omenesc, atat in Legea Veche, cat si in cea Noua. Caci in proorocia lui Daniil se pomeneste insusi numele lui, cand talcuieste Daniil visul ce a vazut pentru imparatii mezilor si ai persilor si ai elinilor: "Gavriile, zice, fa-l pe acela (adica pe Daniil) sa inteleaga vedenia" (Daniil. 8, 16). Si iarasi acelasi Gavriil a aratat aceluiasi Daniil ca dupa saptezeci de saptamani de ani, adica dupa patru sute nouazeci si sapte de ani, are sa vina Hristos. "Si iata, zice Gavriil, barbatul pe care l-am fost vazut la inceputul vedeniei zburand, s-a atins de mine ca in ceasul jertfei de seara. Si m-a facut sa inteleg si celelalte" (Daniil 9, 21). Acesta este cel care a binevestit femeii lui Manoe ca are sa nasca pe Samson. Acesta este cel care a binevestit lui Ioachim si Annei ca au sa nasca pe Doamna si Stapana de Dumnezeu Nascatoarea.
 
Iar in Legea Noua, acesta a binevestit lui Zaharia, stand de-a dreapta altarului tamaierii, ca va naste pe marele Ioan inaintemergatorul. Acesta a hranit si pe pururea Fecioara Maria doisprezece ani inauntru in Sfintele Sfintelor cu hrana cereasca. Acesta insusi, si cine se indoieste? a binevestit Nascatoarei de Dumnezeu ca va naste de la Duhul Sfant pe Fiul si Cuvantul lui Dumnezeu. Acesta s-a aratat lui Iosif in vis, precum zic multi, si i-a zis sa nu se teama, ci sa ia pe Mariam, femeia sa, ca ce s-a zamislit intr-insa este de la Duhul Sfant. Acesta s-a aratat si pastorilor si le-a binevestit, ca S-a nascut Hristos Mantuitorul lumii. Acesta si in vis a zis lui Iosif sa ia pruncul si pe Mama lui si sa fuga in Egipt. Si iarasi acesta insusi i-a zis sa se intoarca in pamantul lui Israel. Multi insa din sfintitii invatatori si din scriitorii de cantari socotesc ca dumnezeiescul Gavriil a fost si ingerul cel imbracat in vesmant alb, care, pogorandu-se din cer, a rasturnat piatra de pe usa mormantului lui Iisus, Datatorului de viata, si a sezut deasupra ei. Si el a fost cel care a binevestit mironositelor invierea Domnului. Si ca sa spunem mai cuprinzator, dumnezeiescul Gavriil a slujit la iconomia tainei intruparii Cuvantului lui Dumnezeu din inceput pana in sfarsit.
 
Pentru aceasta si Biserica lui Hristos il praznuieste pe el, impreuna cu Arhanghelul Mihail, si cheama harul si ajutorul lui, rugandu-i ca prin ajutorul si rugaciunile lor, si in veacul de acum sa aflam scapare de rele, si in cel ce va sa fie sa ne invrednicim de bucuria cereasca si de imparatie. Amin.